Op 24 september houdt Emily Kocken een voordracht over fotografie bij cbk zuid-oost.
In de pop-up kunstuitleen van CBK-zuidoost houdt Emily Kocken op 24 september om 18:00 een voordracht over fotografie.
Meer info op https://www.cbkzuidoost.nl
Retort Ateliers verhuurt 35 ateliers van diverse afmetingen (van 15 m2 tot ca. 100 m2) aan professionele kunstenaars van alle disciplines
Retort Ateliers
Rijnsburgstraat 74
1059 AX Amsterdam
E-mail: info@retortproject.nl
Op 24 september houdt Emily Kocken een voordracht over fotografie bij cbk zuid-oost.
In de pop-up kunstuitleen van CBK-zuidoost houdt Emily Kocken op 24 september om 18:00 een voordracht over fotografie.
Meer info op https://www.cbkzuidoost.nl
In de bloemrijke beeldentuin van Galerie de Burgerij in Vorden kunt u van 16 augustus tot 4 oktober genieten van de expositie ‘Give me your hand’ met werk van keramiste Renske van Driel, (nieuwe werken toegevoegd), en beeldhouwster Ineke van Loenen.
Binnen in de galerie de nieuwe groepsexpositie 'Surrounding & Space'. Drie Gelderse kunstenaars Lucille van Straten (Arnhem), Jacqueline Engels (Malden) en Erica van Seeters (Heerde) laten, passend bij dit thema, uiteenlopend werk zien.
Annemarie Vink en Jeannet Klement, beiden werkzaam in Retort, exposeren volgende week in Amersfoort, van 13 t/m 17 november 2019. Kunstenaar aanwezig gedurende de hele periode aanwezig, kom je kijken?
Galerie de Ploegh
Amersfoort
Dit jaar het eerste lustrum!
Op zondag 29 september om 15.00 uur bent U van harte voor uitgenodigd voor de opening door Thea Dijkema, eigenaar van Beeldentuin Witharen en vanaf het eerste uur betrokken bij de organisatie van de Oktober Keramiek maand.
Vanaf zondag 29 september t/m 31 oktober, exposeren 10 keramisten hun werk in de Tuinen Mien Ruys. Tijdens de Keramiekmaand is het tentoongestelde werk ook te koop.
De deelnemende keramisten:
- Jacqueline Bohlmeijer
- Ineke van Beersum
- Joop Cock
- Carla Dijk
- Renske van Driel
- Karen Lok
- Paulien Ploeger
- Peter van Steenwijk
- Karel Sterk
De Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart zijn het cultureel erfgoed van Nederlands' meest bekende en belangrijke tuinarchitect uit de 20e eeuw. Van 1924 tot 1994 deed zij hier experimenten op het gebied van vormgeving, beplanting en materialen. Een wandeling door de Tuinen is een wandeling door de geschiedenis van de Nederlandse tuinarchitectuur. Nog steeds worden er experimenten gedaan in lijn met het gedachtengoed van Mien Ruys. Van de 30 aanwezige proeftuinen hebben tien de status van rijksmonument verworven.
Het Nederlands Fonds voor de Letteren kende Emily Kocken een reisbeurs toe om in september in Parijs te werken aan haar derde roman Lalalanding. Op emilykocken.nl en Instagram zal zij in woord en beeld verslag doen van het verblijf.
Op 24 augustus praat Emily Kocken op het Noorderzon Performing Arts Festival in Groningen met Thijs Lijster over kunst.
WELKE TAAL SPREEKT DE KUNST?
Emily Kocken en Thijs Lijster
Wat zegt kunst ons? We voelen dat er in het kunstwerk betekenis zit, maar kunnen die niet altijd precies vaststellen. Schrijver en beeldend beeldend kunstenaar Emily Kocken schreef met Huh? Aha! Duh. Over de zin van onzin het tweede Kunstgeschenk, waarin ze vanuit drie perspectieven de ervaring van kunst onderzoekt. Uitgangspunt is Dada, de beroemde en beruchte artistieke beweging van het begin van de 20e eeuw. Universitair docent kunst- en cultuurfilosofie Thijs Lijster onderzoekt in Kijken, Proeven, Denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie hoe het kunstwerk niet alleen terugkijkt, maar ook terugdénkt. Wat zijn de implicaties van zo’n denken-door-kunst voor ons begrip van het kunstwerk, van kunstkritiek en van de verhouding tussen kunst en filosofie? Na hun lezingen gaan Kocken en Lijster met elkaar in gesprek over de zin en de onzin van kunst.
*I.s.m. Arts in Society, Rijksuniversiteit Groningen en Instituut voor Kunst en Kritiek
Noorderzon, Groningen
24 augustus 21.00 Desdemona tent
Lieve familie, vrienden, collegae, en allen die Teunn hebben gekend
Voor wie er nog niet van op de hoogte was: vorig jaar op 17 augustus overleed mijn vader, de kunstschilder Teunn. Kunstspoor Noord-Beveland, dat 21 jaar geleden mede door hem werd opgericht, brengt dit jaar een hommage aan mijn vader met een tentoonstelling van zijn werk in de Katse Kerk in Kats op Noord-Beveland. Bij die gelegenheid verschijnt er een kleine monografie van 128 pp over zijn werk. In samenspraak met uitgeverij Tienstuks is ervoor gekozen om hiervoor een selectie te maken van werken die representatief zijn voor de verschillende periodes in zijn leven, dus geen uitputtende catalogus, zo dat mogelijk zou zijn. Het boek is tijdens het Kunstspoor voor € 20 verkrijgbaar bij de Katse Kerk en bij Galerie Kats in de Dorpsstraat 16. Na het Kunstspoor wordt de prijs € 30.
Graag nodig ik jullie uit om het Kunstspoor te bezoeken. Er hangen bijzondere werken, waarvan een paar monumentale schilderijen, zoals September in Zeeland dat het omslag van de publicatie siert (zie boven).
Hopelijk tot ziens in Kats!
Jet
Jos Jonkergouw neemt dit jaar weer deel aan de Voorjaarsexpositie bij De Kliuw in Heeze, waar Sylvia Vrooyink en Nancy Smals de sieraden presenteren.
openingstijden:
Hemelvaart en Pinksteren
donderdag 30 mei | vrijdag 31 mei | zaterdag 1 juni | zondag 2 juni 11.00 - 17.30 uur
zaterdag 8 juni | zondag 9 juni | maandag 10 juni 11.00 - 17.30 uur
kunstenaars:
Bibi Smit | Celine van den Boorn | Cecil Kemperink | Flos Pol | Ilse de Keulenaer | Jos Blersch | Jos Jonkergouw | Marco Goldenbeld | Marije Gertenbach | Peter van Veggel | Sabine Lintzen | Scheublin & Lindeman | Thérèse Bouwens
Galerie De Kliuw Kreyl 28 5591 TR Heeze | www.dekliuw.nl
Op Valentijnsdag 14 februari 2019 verscheen ‘Love Spectrum’, een fotoverhaalboek over uiteenlopende liefdesrelaties, gemaakt door fotograaf Petra van Velzen en tekstschrijver Manon Brinkman. In het enorme spectrum aan relatievormen ontdekten Petra en Manon de grote verbindende factor: liefde. Het viel hen echter op dat mensen zelfs in de 21e eeuw nog onbegrip uiten voor elkaars liefdeskeuzes, met de recente Nashville-verklaring als schrijnend voorbeeld. Tijd om diversiteit een podium te bieden, als uitnodiging voor meer acceptatie, authenticiteit en positieve verwondering.
Door: Hans Prummel
In de fotostudio van Petra van Velzen in Amsterdam hadden zich meer dan 120 mensen verzameld om getuige te zijn van de geboorte van dit boek. Lars Boering, directeur van World Press Photo, opende de expositie waar portretten en tekstfragmenten te bewonderen waren. Daarna verschenen de mensen uit het boek zelf op het podium en kregen een groot applaus. Manon en Petra reikten het eerste exemplaar uit aan Ellie Lust. Debbie Helaha, voorzitter van COC Leiden, sprak over diversiteit in de liefde.
“Met Love Spectrum willen we bijdragen aan een fijne en veilige samenleving, waarin iedereen zichzelf kan zijn.”
In het voorwoord van het boek is te lezen waarom Petra en Manon Love Spectrum wilden of eigenlijk wel moesten maken: ‘Met Love Spectrum willen we bijdragen aan een fijne en veilige samenleving, waarin iedereen zichzelf kan zijn. We denken dat mensen die dat durven, anderen kunnen inspireren of moed kunnen geven, om dat ook te durven. We hopen dat die zichtbaarheid mensen aan het denken zet om eventueel nog aanwezige oordelen te overdenken en om te zetten naar positieve verwondering. We wensen dat iedereen de rode liefdesdraad herkent in alle zestien hoofdstukken in dit boek.
‘Love Spectrum belicht zestien liefdesrelaties, waaronder zowel het heterostel dat vijftig jaar gelukkig getrouwd is, als de polyamoreuze relatie die minimaal drie mensen met elkaar verbindt. Homoseksuele, biseksuele en lesbische relaties komen aan de orde en er is aandacht voor genderidentiteit. De submissieve vrouw die ervoor kiest eigendom te zijn van haar dominante meester krijgt een podium, maar ook de tweeënnegentigjarige non die opperste liefde ervaart in haar relatie tot God.’
De verhalen en foto’s brengen een grote diversiteit in beeld. Hieronder een impressie van twee hoofdstukken.
Tony & Dennis:
Dennis: ‘Bijna niemand gelooft dat we monogaam zijn, omdat we ook bekend zijn in de fetishscene. Vaak wordt namelijk gedacht dat fetish en monogamie niet samengaan. Daar krijgen we vragen over, maar aan uitleggen doen we niet meer. We zijn gewoon heel blij samen en hebben genoeg te experimenteren en te ontdekken binnen onze relatie.’
Tony: ‘Voor Mister B, een gay fetish-, leer- en lifestylewinkel in Amsterdam, organiseer ik als brand- en eventmanager regelmatig events. Dennis gaat dan vaak met me mee om te helpen. We kunnen goed samenwerken en collega’s vinden het leuk als hij meekomt.’
Jan & Helene & Jan:
Jan K: ‘Het leek me een geweldig idee om met Jan T en Helene samen te leven. Ik was echter nog getrouwd en wist dat mijn nu ex-vrouw er zeker niet in mee wilde gaan. Toch bood het mij de opening waar ik stiekem van had gedroomd: dat ik echt mijn leven kon delen met de liefde van mijn leven.’
Jan T: ‘In het begin kwam Jan K elke week een avondje bij ons. Al snel kwamen daar de zaterdag en de zondag bij. Even later de vrijdag, gevolgd door nog een extra avond. Dat het zo snel ging, was best even wennen. Sinds maart 2017 wonen we met z’n drieën samen.’
Helene: ‘We doen ook onze individuele dingen, dus het is geen ongezonde symbiose. Paarden zijn voor mij bijvoorbeeld erg belangrijk. Ik heb prachtige Arabieren en doe aan endurance sport. Er komen steeds meer paarden bij. En ik studeer graag. Alles wat met mensen of dieren te maken heeft, vind ik interessant.’
Love Spectrum benadrukt dat alle liefdesvormen gebaseerd op wederzijdse instemming evenveel respect verdienen. Oordelen moet wat Petra en Manon betreft voorgoed achterwege blijven. De foto’s en verhalen ontlokken de dialoog, zodat iedereen kan genieten van de liefde die zich vermenigvuldigt als ze gedeeld wordt.
Love Spectrum is te koop via www.lovespectrum.nl (ISBN 978-90-829947-9-7).
Fotografie: Petra van Velzen
Tekst: Manon Brinkman
Vormgeving: Nadji van den Broek, De Vormstrateeg
Binnenkort is ook de Engels versie (vertaald door Sandy Alblas van Word Up Translations) verkrijgbaar.