Corine Nijenhuis: Een vrouw van staal

Meer dan honderd jaar Nederlandse geschiedenis door de ogen van vijf generaties schippers.

De buitengewone biografie van een binnenvaartschip

In 1901 gleed ze van de helling: een Zeeuwse zeilklipper, zo fier dat iedereen haar overal nakeek.

Ze overleefde twee wereldoorlogen en de grote crisis in de jaren dertig. Onverschrokken doorstond ze verstikkende armoede, ingevroren winters en de macht van de kroegbevrachters. Ze werd geroofd door de nazi’s, bracht ontheemden terug naar huis, hielp mee aan de bouw van de Afsluitdijk en de Zeelandbrug, en voelde het zoute water zoet worden.

Een vrouw van staal vertelt over de ruim honderd jaar durende vaart van een buitengewoon binnenvaartschip en de bijzondere levensdagen van haar vijf schippers. Het was een eeuw waarin niet alleen de Nederlandse binnenvaart ingrijpend veranderde, maar ook het leven aan de wal.

Zwierf de klipper in haar jonge jaren met wind in het zeil op de wilde vaart; een eeuw later voer ze gemotoriseerd en tien meter verlengd een vast traject. Tot het moment dat nieuwe scheepswetten zo’n grote aanpassing vergden dat vrachtvaren onrendabel werd. In 2007 kwam zij in handen van de auteur en veranderde van een werkend schip in een woonschip. Al kan ze het niet laten om als vanouds over de Hollandse wateren te zwerven.

Een vrouw van staal is vanaf 18 augustus verkrijgbaar in de boekhandel.

Uitgeverij Brandt
Omslag Studio Jan de Boer | Formaat 13,5 x 21,5 cm
Uitvoering gebonden papieren band | Omvang 368 blz.
Prijs € 20,- | Verschijnt augustus 2015 | NUR 320/686
ISBN 978 94 92037 12 1

Voor vragen en/of opmerkingen over Een vrouwe van staal gelieve contact op te nemen met:
Uitgeverij Brandt bv
www.uitgeverijbrandt.nl  |  welkom@uitgeverijbrandt.nl

Duotentoonstelling Jos Jonkergouw en Han Ebbelaar

               ring zilver / fotograaf Rob Haak

               ring zilver / fotograaf Rob Haak

Jos Jonkergouw sieraden | hella pais interieurs Amsterdam

5 t/m 27 juni 2015

In de maand juni is er een sieraden expositie van Jos Jonkergouw op locatie bij hella pais interieurs in Amsterdam.
Janny en/of Jos Jonkergouw zijn aanwezig op vrijdag en zaterdag 12.00 – 18.00 uur

locatie hella pais interieurs laan der hesperiden 170 1076 DX amsterdam +31 (0) 20 6271341 | www.hellapais.nl | www.josjonkergouw.nl

+31 (0)6 54213040

 

Retort: atelierontmoeting 15 december 2014

Op initiatief van Wietze Dorsman was op 15 december de eerste „atelierontmoeting”. Een bijeenkomst waarop kunstenaars van Retort elkaars werk bekijken, bevragen, becommentariëren. Met z’n elven waren we, het eerste uur in het atelier van Wietze, het volgende twee deuren verder in het atelier van Marianne Wijermars.

Aan het eind bleek het een formule die de aanwezigen zeker aansprak, een volgende bijeenkomst is al gepland voor 19 januari. Wietze zal daarvoor weer een bericht rondsturen. 

Kerstsale in WG kunst (13/14 december) met Retortkunstenaars Wietze Dorsman, Renske van Driel, Jet Nijkamp, Simon Oud en Lisanne Sloots

WG.jpg

Kerstsale op zaterdag 13 en zondag 14 dec van 12.00- 18.00 u in WG Kunst

Al het werk van de 100 kunstenaars is 100 euro, een mooie gelegenheid om iets te vinden waar je blij van wordt .                                                                                                                                                          Adres: Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 (wilhelmina gasthuisterrein)

 Deelnemers uit Retort Ateliers:                                                                                                                      Simon Oud,Lisanne Sloots, Renske van Driel,Jet Nijkamp en Wietze Dorsman

100 kunstenaars, meer dan 100 werken voor slechts € 100 elk, komend weekeinde bij de Kerst sale bij Wg Kunst op het WG terrein in A’dam:http://www.wgkunst.nl/Kerstsale-2014.html

 

Gerrit Hoogstraaten ontmoet Simon Oud, een interview

Op de grens van Vorm en Volume

 

Op de grens van Vorm en Volume

Wij wonen dicht bij elkaar in de buurt, Simon Oud en ik, en we kennen elkaar ook al jaren. Onlangs zag ik nieuwe foto’s van zijn werk en die boeiden me ineens mateloos. Dat werk was door de jaren heen niet wezenlijk veranderd en het had me nooit bijzonder aangesproken. Maar nu vond ik het mooi, het ontroerde me zelfs en dat kwam voor mij tamelijk onverwacht. Ik zocht hem op in zijn atelier en daar spraken we af later nog eens wat dieper met elkaar in gesprek te gaan. Op de afgesproken dag fietsen we samen naar Arti, de statige sociëteit aan het Rokin voor beeldend kunstenaars en kunstlievende leden, al sinds 1839. Ergens halverwege de Hoogte Kadijk, bij het bruggetje over de Wittenburgergracht, houdt hij in en wijst. ‘Kijk toch eens hoeveel verschillende soorten vuilnisbakken er zijn! Al die verschillende vormen!’ O ja, denk ik. Dat krijg je als je met een kunstenaar door de stad fietst.

Voor de rest van het interview zie:

http://www.oost-online.nl/index.php/cultuur/cultuur-en-meer/culuur-en-meer/2643-op-de-grens-van-vorm-en-volume

meer info

www.simonoud.nl | www.flickr.com/photos/54425232@N08

Op 29 en 30 november exposeert Simon Oud bij Galerie Franzis Engels